Ημερολόγιο    Ο Καιρός


Σύντομη αναφορά για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
............................................................................................


Πορεία μέσα στο χρόνο……

Μια σημαντική στιγμή στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ιστορία του Αγίου Αθανασίου, υπήρξε το επίσημο άνοιγμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου που γειτνιάζει με τον προσφυγικό οικισμό Αγίου Αθανασίου.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 29.6.1989 και τα είχε τελέσει ο τότε Υπουργός Παιδείας κος Ανδρέας Φιλίππου επί δημαρχίας Φειδία Διαμαντή.

Η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε σε ένα από τα δύο λυόμενα κτήρια που είχαν παραχωρηθεί στο νεαρό, τότε, δήμο από το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου.

Στα πρώτα στάδια της και μετά την ανακήρυξη της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Αθανασίου σε Δήμο, το 1986, η δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργούσε τότε ως Κοινοτική και στεγαζόταν στον χώρο που βρισκόταν μέχρι το 2014 η Δημοτική Βιβλιοθήκη και άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1991. Παράλληλα και για ορισμένο χρονικό διάστημα, παράρτημα της Βιβλιοθήκης λειτουργούσε και στον Οικισμό Λινόπετρας.

Πέραν από τις αγορές βιβλίων κατά καιρούς, γίνονται επίσης δωρεές τόσο από διάφορους Οργανισμούς όσο και από μεμονωμένα άτομα. Από την αρχή και με την έμπρακτη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με βιβλία και εκδόσεις ποικίλου περιεχομένου με στόχο την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων αναγνωστών στο θαυμαστό κόσμο του βιβλίου.

Ιδιαίτερη αγάπη έδειξαν στ’ αρχικά στάδια λειτουργίας της, παιδιά μικρότερων ηλικιών. Με την πάροδο του χρόνου όμως και τη στροφή των δημοτών στο καλό βιβλίο, η Βιβλιοθήκη εφοδιάζεται με περισσότερα βιβλία Κυπρίων, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των αναγνωστών της.

Αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος είναι να έχουμε σήμερα στη Βιβλιοθήκη μας 11,000 τόμους βιβλίων, που καλύπτουν ποικίλα θέματα, όπως λογοτεχνία, ψυχολογία, ιστορία, γεωγραφία, θρησκεία, λαογραφία, τέχνη, μαγειρική, όπως επίσης και εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, λεξικά, κ.ά. Οι αναγνώστες της Βιβλιοθήκης αριθμούν σήμερα 600 και ελπίδα μας είναι όπως ο αριθμός αυτός αυξηθεί.

Στόχος σήμερα του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά τη μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο στην οδό Σταυραετού του Μαχαιρά αρ. 44 (πλατεία Ειρήνης) είναι πλέον η δημιουργία μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης που πέραν του δανεισμού, θα προσφέρεται και για σκοπούς μελέτης.

Αυτό εξάλλου επιτάσσουν οι καιροί αφού ο Άγιος Αθανάσιος όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πλέον μια περιοχή που φιλοξενεί στα εκπαιδευτήρια του εκατοντάδες μαθητές του Δήμου αλλά και της γύρω περιοχής.

 

 

 


   Αλλαγή ωραρίου
Νεο διαμορφωμένο ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης
Ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους
 

Διαβάστε όλα τα νέα μας